Siirry sisältöön

Opas soutulaitteen ostajalle

Soutulaitteen valinta

Mitä asioita kannattaa huomioida soutulaitetta hankkiessa? Kokosimme Veikko Sinisalon pitkään kokemukseen perustuvia kriteerejä hyvän soutulaitteen valinnalle. Veikko on tehnyt soutuvalmennusta kansainvälisellä tasolla yli 10 vuotta ja tällä hetkellä hän toimii Viron Olympiajoukkueen valmentajana.

“Yrityksemme oli ensimmäiset 15 vuottaan erikoistunut kilpasoutuun. Toimme maahan ja markkinoimme kilpasoudussa tarvittavia tuotteita, veneitä, asuja, airoja ja myös soutulaitteita. Melko nopeasti löysimme Concept2-soutulaitteen valikoimiimme. Noista ajoista saakka Concept2 on ollut sekä maahantuomamme merkki, että maailman johtava soutulaite. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että meillä ei olisi kokemuksia mistään muista soudun harjoitteluun tehdyistä laitteista.” kertoo Veikko.

Soutulaitteen ominaisuudet

Vastus

Soutulaitteen vastuksen tulee olla pehmeä, mutta samalla riittävän voimakas. Ilma toimii parhaiten, sillä se on pehmeä, dynaaminen ja antaa riittävästi vastusta. Vedon profiili on samanlainen kuin vesillä soudettaessa.

Vettä vastuksena käyttävän soutulaitteen haaste on se, että alkuvedossa vastus on suurempi ja kun soutuvetoa lähtee suorittamaan, vastus on ensin suuri, ja sitten pienenee hyvin jyrkästi. Vesi ei ole hyvä vastus soutulaitteelle.

Kitkaa tuottava hihna, jonka tuottamaa vastusta voidaan säätää, on ollut eräs tapa tuottaa vastus. Tällaisilla soutulaitteilla kilpasoutajat testattiin 70- ja 80-luvuilla, nämä laitteet olivat suuria ja kovaäänisiä ja käyttö yksityisasunnoissa oli lähes mahdotonta.

Magneettivastuksen ongelma on samantyylinen kuin vesivastuksen ongelma, eli alussa vastusta on liikaa, mutta loppuvetoa kohti liian vähän.

On etu jos vastusta voi säätää. Concept2-soutulaitteessa tämä on toteutettu mekaanisen helppokäyttöisen läpän ansiosta, jota avaamalla vastus kasvaa.

Vesivastuksen ja hihnan avulla ratkaistun kitkavastuksen kyseessä ollen usein käy niin, että alkuvedossa vastus lisääntyy, mutta profiili ei parane, vaan loppuvedosta muodostuu liian kevyt suhteessa alkuvetoon.

Monitori

Soutulaitteen monitorin tulee antaa selkeä palaute jokaisesta vedosta, ja sillä tulee olla mahdollisuus testata omaa kuntoa. Concept2:n laite on tässä ylivoimainen, koska sitä käytetään kilpailuissa. Ensimmäiset sisäsoudun SM-kilpailut järjestettiin Suomessa 1988 Concept2-soutulaitteilla. SM-kilpailut on siitä saakka järjestetty joka vuosi. Maailman huippusoutajista lähes kaikki testataan Concept2 soutulaitteella, monitorin antama palaute on tarkka, ja laitteet ovat yhteismitallisia. Valmistaja pitää yllä myös listoja ME-tuloksista ja maailmanranking-listoja.

Ergonomia

Soudussa suurin osa voimasta tuotetaan jaloilla. Jalkojen korkeutta tulee voida säätää jotta työskentelyasento saadaan rennoksi ja mukavaksi eri kokoisille soutajille. Penkin tulee liikkua kevyesti, eli hyvä laakerointi on tärkeä. On eduksi jos veto suuntautuu vapaasti, jolloin loppuvedosta tulee myös ergonominen.

Soutulaitteen käyttö

Soutulaitteella harjoittelu kehittää kaikkia isoja lihasryhmiä. Treeni on tietysti mukavinta laadukkaalla laitteella, mutta myös tekniikalla on merkitystä. Soututekniikkaan kannattaa tutustua esimerkiksi seuraavan videon avulla:

Hinnan suhde laatuun

Concept2 RowErg -soutulaite ei ole kaikkein edullisin, mutta ei lähestulkoonkaan markkinoiden kallein. Sen maailman eniten myyty soutulaite, ja sitä on kehitetty eteenpäin vuodesta 1979 alkaen. Kehitys on tehnyt siitä erinomaisen laitteen kunto- harrastus- ja kilpakäyttöön, hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Sopiiko Concept2 -soutulaite kotiin

Ominaisuudet ja kehitystyö tekevät RowErg-soutulaitteesta mainion niin kotikuntosalille, ammattisalille kuin kilpakäyttöönkin. Se on mielestämme paras soutulaite myös kotikäyttöön.

Lisävarusteet

Lisävarusteina RowErg:iin on saatavana slide-alustoja, jotka vievät soutamisen entistä lähemmäs vesielementtiä, ainakin noin vedon tunteen osalta.

Matto soutulaitteen alle on hyvä hankinta, silloin laite ei liiku ja matto kerää myös hien.

Testaa laitetta ennen ostoa

Kannattaa tutustua laitteeseen ennen ostopäätöstä. Laitteen vuokraus kotiin on hyvä mahdollisuus kokeilla laitetta. Vuokraaja voi välittömästi saatuaan vuokralaitteen tai kolmen ensimmäisen vuokrakuukauden jälkeen halutessaan lunastaa laitteen omakseen. Lue lisää vuokrauksesta.

Lue lisää aiheesta:

Sisäsoututekniikka